DIY HTPC Sony CDP-195

Siden jeg startede mit projekt har jeg fundet en SONY CDP-195 cd-afspiller med en lidt mere brugervenlig front, men med et lidt lavere kabinet. Den arbejder jeg videre med som mit primære kabinet. Kabinettets indvendige højde er 7,8 cm, hvilket skaber en udfordring i forhold til strømforsyning. 
SONY CDP-195
 
Mit projekt bliver nu at fjerne al den gamle indmad og bygge den om til en HD HTPC med alt det som en moderne HTPC skal indeholde.
 
Inden man starter sådan et projekt, kan det være en god ide at have stumper og kabinetdele fra helt almindelige pc kabinetter liggende. Det kan være de små dioder der lyser når der er harddisk aktivitet eller computeren er tændt og små knapper, kabler og diverse rammer og holdere til fastgørelse af hardware.
 
Det skal jeg nok vende tilbage om løbende i projektet.
 
Hvis du allerede nu ved at nogle af dine venner har en gammel computer stående som de ikke bruger, så send dem lige en SMS nu, og fortæl at du godt kan bruge den til et projekt.
 
 - DIYHTPC, DivX, MP3Blu-ray.


Skab overblik over kabinettet og dets muligheder
Fronten af kabinettet egner sig glimrende til en HTPC. Der er de gængse knapper til at afspille medie-filer samt en masse nummerknapper, og et stik til høretelefoner og en volume knop.
 
Lige under/ved siden skuffen til det optiske drev er der et stort display, hvor der forhåbentligt kan blive vist nyttige informationer.

Det første man bemærker når man kigger ned i kabinettet er at det optiske drev sidder helt ude i den ene side, hvilket er en fordel i forhold til placering af bundkort. Nogen cd-afspillere har det optiske drev siddende i midten, som f.eks. min X-wave LB900 vist ovenfor. Det giver selvfølgelig en udfordring.
 
9 cm
Der er fri indvendig højde på 9 cm i SONY CDP-461 kabinettet mens der kun er en fri indvendig højde på 7,8 cm i SONY CDP-195 kabinettet.

De indvendige mål skal man være meget opmærksom på i forhold til planlagt placering af kabinet blæser og evt. strømforsyning.

Man skal især være opmærksom på at bundkort, inkl. skruerne der skal kunne holde bundkortet på plads, og CPU samt køler skal holde sig indenfor disse højder kabinettets højde.
 
Start med at tage al indmad ud. Stille og roligt uden af knække noget, for det tilfælde skyld, at noget måske kan genbruges til f.eks. at montere Bluray drev.

Elektronikken bag frontpanelet skal genbruges så knapperne kan betjene HTPC'en. Til det formål må et USB-keyboard med multimedia-taster lade livet, og der skal loddes en del.
 
De indvendige mål i begge kabinetter er 42 cm i bredden og 26 cm i dybden.

Det siger mig allerede nu, at der skal stiles efter et bundkort med form faktor Mini-ITX, Mini-DTX eller enkelte udgaver af Micro-ATX med lille dybde.
 

På billedet til højre nedenfor har jeg lagt nogle gamle PC-hardware dele ned i kabinettet for at danne mig et indtryk.

Ved at have placeret et gammelt optisk drev der hvor Bluray drevet skal sidde, har jeg målt at der er 3,5 cm fri plads mellem drevet og kabinetsiden og 3,5 cm fri plads under drevet.
 
Der er rigeligt plads til både en harddisk og der burde også kunne være en shuttle PSU (8,2 cm hvis den skal stå op) i SONY CDP-461 kabinettet ellers må det blive en ekstern strømforsyning som man kender det fra bærbar computere (brick) med intern DC converter (PicoPSU). 
 
 - PicoPSU.


PC-hardware
Jeg er så småt ved at få beslutte mig for hardware mv.

   
 Bundkort  ASUS E2KM1I-DELUXE 
 RAM  Kingston HyperX blu Black DDR3-1333 DC - 16GB (KHX13C9B1BK2/16 )
 Strømforsyning  PicoPSU-160-XT DC-DC Power Converter, 160 W 
 Kabelforlængere  Intern 4 pin P4 og 24P-M>24P-F forlænger kabler 
 Kabinetblæser  AVC DS07015B12U  PWM, 70x15mm-4pin PWM+Tac Sensor
 Harddisk  Hitachi Deskstar HDT725050VLA360 500GB 7200 16MB 3.5 SATA
 Blyray drev  ASUS BC-12D1ST 
 Kortlæser  
 TV-tuner  ?? PCIe DVB-C kort? Jeg har i forvejen en Cinergy HTC USB XS HD  (USB) måske nøjes jeg med den.
 IR-remote  
 OS  Microsoft Windows 8 64bit DK 

Valget af bundkort var udelukkende begrundet i en kompakt alt-i-et løsning. Der er sikkert et hav af andre bundkort som er langt bedre, men nu var mit mål ikke den ultimative gamer PC, men blot en PC som i tilstrækkelig grad dækker mit behov for en HTPC. Jeg er sikker på at 8 GB RAM ville have været tilstrækkeligt, og det var da også lidt tilfældigt at jeg i stedet valgte 16 GB, som er det maksimale bundkortet understøtter.

 

En PicoPSU strømforsyning fylder ikke noget i kabinettet. Da selve AC/DC konverteren ligger udenfor kabinettet, som man kender det fra en bærbar PC, afgives der heller ikke nogen varme inde i kabinettet. Så denne løsning var ikke til diskussion. PicoPSU'er fås i forskellige varianter med forskellig effekt (Watt) og med forskellige strømstik. Det bundkort jeg har valgt skal også bruge et 12 volt P4 stik, og så kunne jeg lige så godt vælge den PicoPSU som har sådan et stik i forvejen. Ellers må man anskaffe sig en 4-pin molex til P4 konverter eller skifte stikket ud selv.


På grund af placering af optisk drev og harddisk bliver det også nødvendigt med forlænger kabler til de interne strømkabler. Jeg overvejede om det skulle være kablerne til de to drev der skulle forlænges eller om selve PicoPSU'en skulle løftes væk fra bundkortet. Jeg valgte den sidste løsning, hvilket giver fri luft omkring RAM, så jeg har også anskaffet en P4 og en 24P forlænger.

 

Kabinetblæseren var lidt af en udfordring. Jeg skulle bruge en 4-pin PWM fan (Pulse-width modulation), som kunne stå på højkant inde i et kabinet som kun har en fri indvendig højde på 7,8 cm. Efter en hel del søgen fandt jeg en forhandler, som havde et udvalg af blæsere i alle størrelser inkl. et par 70x70mm 4-pin PWM kabinet-blæsere. Harddisk og optisk drev har jeg ikke de helt store præferencer for. Harddisken havde jeg liggende, og drevet er et forholdsvist simpelt Bluray drev med DVD-brænder.

  
Mit valg af operativ system faldt på Windows 8, mest fordi bundkortet understøtter Wi-Fi GO!  som giver mulighed for at fjernstyre computeren fra en tablet med den tilhørende Wi-Fi GO! Remote app , og så bliver et tablet-venligt operativ system slet ikke så dårlig en idé.

  

 - PWM fan


Tilpasning af kabinettet til bundkortet
Når man vil bruge noget andet end et rigtigt PC-kabinet til at indeholde en computer skal man være opmærksom på, at alle de små ventilations huller og blæsere og de forskellige hardware placering i forhold til disse ikke er helt tilfældige.

Du kan få lidt inspiration hos Protocase.com , hvor man også kan finde en guide til design af PC-kabinetter .

Det er vigtigt at luften inde i kabinettet ikke står helt stille, da det meget hurtigt vil skabe overophedning, og at der derfor skabes mulighed for at varm luft kan slippe ud og køligere luft kan komme ind.

Derfor er det bl.a. en meget god ide at der er huller lige over blæseren til PCU'en så der kan suges luft ned til køleribberne direkte udefra.

Bundkort, optisk drev, harddisk mv. skal helst også sidde fast. Man kan altid tage udgangspunkt i et gammelt kabinet og måle sig frem til hvor der skal bores og skæres. Det er rent faktisk slet ikke en dårlig ide.

Ellers kan disse dokumenter også hjælpe:

Ċ Mini-ITX 

Jeg har printet et billede af bundkortet i målfast størrelse og meget nøjagtige afstands stykker til bagpladen, som jeg kan bruge som skabelon og se præcis hvor monterings skruer til bundkortet skal sidde. Og så har jeg også en del af et gammelt kabinet liggende, så jeg har en nøjagtig skabelon til hvor der skal skæres hul til bagpanelet (I/O panel eller I/O shield).

  

På billedet i midten ovenfor, med bagpanelet liggende i bundet at kabinettet, kan man se en tilpasning jeg har foretaget i bunden af kabinettet (en lille kant er skåret af) så der er frit til udskæring af hul til i kabinettets bagplade. Jeg har også markeret med en stort tusch hvor højre kant af bagpanelet (set indefra) skal gå til. 

OBS: Man kan her overveje om man vil benytte bagpanelpladen eller i stedet lave huller i selve kabinettets bagplade til alle de enkelte stik (I/O connectors).

Husk at markere hullet til bagpanelet mens kabinettets bagplade er fastmonteret, så det sikres at hullet får den rigtige højde over bundpladen. Ellers vil hullerne i bagpanelet ikke passe til højden for de enkelte stik.

   

Med en multisliber og lidt træning er det let at skære after markeringen (jeg brugte 11 skæreplader helt op), skær hellere hullet 1 mm. for lille end for stort. Det er altid lettere senere at slibe det lidt større med sandpapir.

På billederne herunder har jeg placeret bundkortet med afstands stykkerne på hovedet, fastgjort til bundkortet med møtrikker, så jeg kunne markere hvor der skulle laves huller i kabinettets bundplade.

  

Hvad angår afstands stykkerne, skal man være opmærksom på at de findes med to forskellige gevindtyper. Den til venstre på billedet ovenfor har den type gevind vi kender i Danmark (M4), så det er let at finde møtrikker og gevindskære som passer. Afstands stykket i midten er med amerikansk gevind og passer bl.a. i skruehullerne på harddiske, mere herom nedenfor om fastmontering af harddisk.

Efter markering af afstands stykkernes placering borede jeg huller med 2 mm bor og bankede herefter et lille krater med en spids dykker. På den måde opnåede jeg et tykkere stykke aluminium at skære gevind i. Alternativt kan du også blot sætte møtrikker under bundpladen.

Bemærk at afstands stykket øverst til højre, på billedet nedenfor med hele bundpladen, er af plastik og uden skruehul. Det skyldtes, at det ikke var muligt at lave et hul til afstands stykket som ville passe med skruehullet i bundkortet da der var et hul i pladen 3 mm fra hvor afstands stykket skulle have været. I stedet fandt jeg et sted uden lodninger som bundkortet kunne hvile på og placerede plastikstykket der.

   

OBS: Hvis du vil benytte samme teknik som mig, med at banke et krater, så brug en jernklods med et hul i, til at banke over, da du ellers vil banke bundpladen skæv.

Vær også meget opmærksom på evt. forhøjninger på bundpladen. På billedet ovenfor kan man se en forhøjning, som jeg har udglattet ved at skære et par riller med min multisliber så jeg kunne rette pladestykkerne ud. Der hvor pladerne overlapper hinanden har jeg efterfølgende limet med metal-lim.

Det færdigmonterede bundkort sidder præcis som det skal.

  

 - I/O panel


Tilpasning af fronten til Bluray drevet
Den indvendige side af den sorte plastikfront og noget af printpladen til multimedia knapperne skal tilpasses, så Bluray drevet kan komme så langt frem mod frontpladen som muligt.

Når det er et længere stykke printplade som skal deles vil jeg anbefale at bruge en multisliber med skæreplade til plastik.

Husk beskyttelsesbriller og overvej at gøre det udenfor, da det støver meget at skære i printplader.

Tilpasning af den sorte plastikfront kan man godt gøre indenfor. Pas på ikke at røre de sorte plastikspåner lige med det samme da de kan være meget varme.

   

Fronten på den oprindelige cd-skuffe er monteret efter samme princip som på optiske drev til en computer, og er lige til at klikke af (skubbe op). Orienter dig fra undersiden inden du flår i frontpladen, der er ofte nogle tapper eller lignende som man lige skal være opmærksom på.


Eject knappen
Man skal selvfølgelig kunne betjene skuffen til Bluray drevet med eject knappen på kabinettets betjeningspanel. Der skal blot loddes en ledning, med system connector stik i enden, på benene til eject-knappen på Bluray drevet.

På printpladen til kabinettets betjeningspanel skal der sættes nogle spyd på, så det hele er let at samle og skille ad. De to spyd er taget fra et gammelt bundkort.

  

Med et multimeter er det en simpel opgave at finde de ben der forbindes når knappen på Bluray drevet trykkes ind. Tilsvarende glæder for knappen på printpladen til kabinettets betjeningspanel. Bemærk at jeg har ridset i printpladen for at afskære den del af printpladens kredsløb jeg brugte til at montere de to små spyd fra resten af kredsløbet, så det undgås uheldige kortslutninger.


Power knappen
Det er hensigten at genbruge så mange af knapperne fra frontpanelet som muligt.
 
Power knappen kan her blive en lille udfordring, da den som oftest - på især ældre elektronik - er en regulær on/off knap med to positioner. Som regel er det noget med en lille kugle og en fjeder inde i kontakten. Hvis man kan åbne den og fjerne de dele som muliggør de to positioner, vil knappen kunne bruges som powerknap til bundkortet. Altså uden at blive inde efter tryk.
 
Jeg var heldig med mine kontakter.
 
De var opbygget helt ens i begge kabinetter. Unødvendigt print kan fjernes ved at ridse i printet på begge sider, og bagefter klippe over med en skævbider.

OBS: Klip ikke dele af som er nødvendige til fastmontering i kabinettet.
 
Selve kontakten var let at skille ad. Der var en lille kappe som kunne skubbes af. De to positioner blev styret af en lille fjeder med en pal i enden som gled op og ned i nogle riller i det hvide plastik. Efter fjeder og pal var fjernet fungerer kontakten uden faste positioner som dem der sidder på en computer.

OBS: De to små stykker metal skal sættes på plads igen inde i kontakten, da det er dem der sørger for at skabe forbindelse når knappen trykkes ind. Vær opmærksom på hvordan kontakten i dit kabinet fungerer før du ændrer på den.
 
    
 
Yderst til venstre er knappen fra CDP-461 kabinettet. De øvrige billeder er knappen fra CDP-195 kabinettet.

Næste trin er så at finde de to ben som bliver kortsluttet når kontakten trykkes ind, og lodde POWER SW ledningen på der. Vær opmærksom på, at mange kontakter også har to ben som er kortsluttet når knappen er ude, dem skal man selvfølgelig ikke bruge.

   

Som det ses på billederne ovenfor fjernede jeg den lille hvide plastik connector og loddede i stedet POWER SW ledningen på der. Da ledningsstykket lige over printpladen er sårbar overfor knæk gav jeg den en klat lim med min limpistol, og for en sikkerheds skyld fik den også en klat lim på lodde-siden.


Multimedie knapper
Knapperne på kabinettets frontpanel skal helst kunne betjene HTPC'en. Derfor skal elektronikken bag panelet bygges om til et multimedia USB tastatur.

Jeg kom tilfældigt forbi et lille loppemarked hvor jeg fandt et gammelt Acer multimedia USB-tastatur som jeg fik for 15 kr.

Tastaturet har de multimediaknapper som jeg har brug for til frontpanelet (play/pause, stop, next, prev, volume op/ned og lydløs).

Eject knappen på frontpanelet skal koblet til eject knappen på det kommende Bluray drev.

  

Som det ses er den printplade der styrer USB-tastaturet ganske lille, så det bliver ikke noget problem at finde en egnet placering som evt. kunne vær på selve printpladen med cd-afspillerens knapper.

USB-stikket skal så blot tilsluttes et af de interne USB-stik på bundkortet.

Jeg har kigget på Microsofts hjemmeside  for lidt inspiration til hvilke tastatur-genveje som ellers skal kunne anvendes fra frontpanelet. 

Udfordringen består i at få forbundet knapperne fra cd-afspillerens printplade til de rigtige tilslutningsben på tastatur-printpladen.

Jeg har lavet nogle forsøg med at kortslutte nogle connectors på tastatur-printpladen svarende til nogle taster jeg har målt mig frem til i plastikstykkerne under tasterne, med det ønskede resultat.

Problemet er bare, at man ikke kan lodde på de små sorte connectors på tastatur-printpladen, så nu skal der tænkes kreativt.

Det lille print har samme tykkelse som PCI udvidelses kort, og jeg har tilfældigvis et gammelt bundkort liggende, som jeg kan skære en PCI port ud fra. Det er ingen sag med en multisliber.

  

Med mit multimeter kunne jeg hurtigt måle hvilke ben på PCI porten der var i kontakt med de små sorte connectors på tastatur-printpladen.

Benene på PCI porten er smallere end de sorte connectors på tastatur-printpladen, så jeg vidste på forhånd at der ikke ville blive problemer.

Færdiggørelsen er udskudt til mit næste DIY projekt.
 
 - PCI.


Displayvinduet under/ved siden af det optiske drev
 
Her vil jeg gerne have vist noget i stil med det samme, som man ser på en almindelig DVD/CD afspiller.

Efter en del søgen fandt jeg en Media Center Programmable LCD , som jeg vil undersøge nærmere. Den forhandles på Newegg som en OEM-vare uden 5.25"-rammen.
Comments