Hjemmebiograf

Langt de fleste er nok enige i, at de vigtigste faktorer for en god hjemmebiograf er:
  • siddekomforten
  • billedet, og
  • lyden
Så kan man selvfølgelig også diskutere mørklægning, lysdæmpning og lysplacering.

Til sidst, men ikke mindst, er det indtryk man får ved at opholde sig i hjemmebiografen også af betydning.

Meget af det afhænger selvfølgelig af ens egen holdning og smag til møbler og indretning af hjemmet, så jeg vil ikke beslutte noget for dig på denne side, men nøjes med at komme med nogen de ting som man skal være opmærksom på og overveje inden man træffer sine valg.


Biografstole, som kan købes på www.biograf-stole.dk
Siddekomforten
Sidder man ikke godt under en film, er jeg sikker på noget af oplevelsen går tabt.

Husk derfor, når du går ud for at købe sofa, at være opmærksom på, at du skal kunne sidde godt i den i flere timer.

På flere forskellige hjemmesider kan man købe både gamle og ny-producerede ægte biografstole, som f.eks. dem der vises på billedet til højre, så man kan bygge en ægte hjemmebiograf.
Man sidder selvfølgelig hamrende godt i de nyeste biografstole-modeller, med lækre detaljer som mulighed for at ændre ryglænets hældning. Men jeg antager dog at det er de færreste, som både har plads og økonomi til sådan en løsning.

Og så er indretningen af hjemmet i mange tilfælde også noget man lige skal vende med sin partner.

Når det så er sagt, skal man også overveje, om en sofa ikke også i mange tilfælde kan være mere behagelig, især når man er to og gerne vil have en arm om hinanden, eller man er en af dem som kan ligge ned og se film sidelæns.

Om det så "bare" skal være en almindelig sofa eller en med særlige funktioner, en stofsofa eller en lædersofa mv. er jo så en smagssag. Sofaen vist ovenfor til venstre har det der kaldes "reclining funktion", og kan fås i Daells Bolighus.


Placering
På rigtig mange billeder af folks indretning af deres hjemmebiograf, ser man, at fladskærmen er placeret meget højt oppe på væggen. Samtidig er langt de fleste TV møbler meget lave, og placering af fladskærme på fod medfører derfor også at fladskærmen placeres lavt.

Vær meget bevidst om hvad der passer dig bedst.

Jeg har oplevet at være på besøg hos en ven som havde fladskærmen placeret meget højt, og jeg endte med at få ondt i nakken af at skulle kigge opad under hele filmen.

Gå ned til en radio og tv forhandler og få lidt inspiration. Der vil du ofte kunne se forskellige løsninger med væghængt og med gulvstand med en sofa eller en stol foran, så du kan danne dig et indtryk.

Skal fladskærmen monteres på væggen, så anskaf et ordentligt vægbeslag med skinner, som understøtter fladskærmen helt ude i siderne, og ikke blot en lille plade som sidder i midten, og vær opmærksom på om du har brug for at kunne tippe skærmen fremover.

Billedet til venstre viser et Omnimount Fixed Mount, som fås til mange forskellige størrelser fladskærme, og også i Tilt Mount udgave. Fordelen ved lige netop dette beslag er at der er små låse, som låser de lodrette skinner fast på de vandrette crome-rør, ligesom man let kan "skyde" skærmen til siderne, da de lodrette skinner hviler på plastikmuffer. Det uheldige ved beslaget er, at TV'et kommer langt ud fra væggen.


LCD - plasma - 3D?
Det store spørgsmål er ofte om man skal vælge en LCD-fladskærm, og i så fald med rør eller LED bagbelysning, eller om man skal vælge en plasma-fladskærm.

Der er ingen tvivl om at der er en forskel på en plasma- og en LCD-fladskærm, og at der er forskel på bagbelysningen med rør og LED.

Prøv at se forskellen hos en radio og tv forhandler. De har dem ofte hængende side om side med samme TV-signal så man kan sammenligne billedet.

Spørg om du kan få lov til at skifte fra "butiksindstilling" til andre farveindstillinger, og prøv at gå til siden foran fladskærmen og se om der sker noget uhensigtsmæssigt med farverne når du ikke står lige midt foran.

Du kan finde et hav af fornuftige forsøg på sammenligning mellem LCD- og plasma-fladskærme på internettet og lige så mange gode videoer på YouTube.

Budskabet på Amerikanske hjemmesider er ofte, at plasma er bedre end LCD, mens man på hjemmesider fra Europa ofte kan læse at LCD er bedre end plasma.

Det næste er så, om det skal understøtte 3D. Der er ingen tvivl om at man kan få mange gode oplevelser med 3D, især med animerede film, men dem jeg kender har ofte erkendt at de kun bruge det i starten.

Det eneste jeg skal råde dig til her, er at være sikker på at fladskærmen har Full HD (1080p) og den TV-tuner, som du har brug for (DVB-C, DVB-T eller DVB-S). 


Projektor og lærred
Det er ikke mange år siden, at projektor og lærred var noget der skulle spares sammen til over meget lang tid. Men nu er begge dele noget som er muligt for alle.

Hvad angår projektor, så vær opmærksom støj fra blæseren, især hvis du skal sidde tæt på den.

3D projektor er også snart betal-bare.

Mål også op til afstand og højde/placering af både projektor og lærred, så du er sikker på at udstyret overhovedet kan opstilles hensigtsmæssigt.

Overvej også om lærredet skal kunne rulles op eller være fastmonteret. Bemærk, at en hvidmalet væg ikke giver det resultat du forventer.


Lyden
Med fare for at blive lynchet, vil jeg påstå, at de færdige hjemmebiograf løsninger med en forstærker der har indbygget Bluray, radio og medfølgende 5.1 eller 7.1 surround sound højttaler sæt, vil opfylde langt de flestes behov. Især, hvis hjemmebiografen bare er inde i dagligstuen. For nogen er en soundbar med subwoofer rigeligt.

Du skal blot sikre dig, at der er tilstrækkelige tilslutnings-muligheder til dine behov.

Skal du f.eks. have en Xbox, Wii, Playstation, GameCube, HTPC, digital modtager, eller andet tilsluttet, er det en god ide at undersøge om der er tilstrækkelig med HDMI- eller AV-indgange, så man ikke hele tiden skal om bag ved og skifte kabler.


Mørklægning
Der er vist et eller andet med, at det ikke er godt for øjnene at se tv i fuldstændig mørke, men her skal alligevel komme lidt om mørklægning.

Der findes mange meget billige rullegardiner, som kan lukke lys helt ude. Bemærk, at de absolut ikke behøver at være sorte for at fungere.

Vær opmærksom på, at svagheden oftest er i siderne, hvor
der kun skal en meget lille sprække til, for at der slipper en masse lys ind. Så er man meget lysfølsom, kan man overveje mørklægnings rullegardiner som sidder i en skinne langs siderne som dem man sætter op på skrå vinduer, som f.eks. dem fra Velux eller Tyrem. Sidstnævnte fås bl.a. i Silvan .

Er man lidt fiks på fingrene kan man selv sætte lister op som kan danne en fals til rullegardinet.

Jeg har selv mørklægnings rullegardiner fra både IKEA og Jysk, og de gør det de påstår, med forbehold for det lys der kommer ind i siderne.


Øvrig indretning
Lokalets størrelse og møblering samt gulv vil alt sammen påvirke lydoplevelsen. Og stort rum med trægulv vil måske give ekko og påvirke surround sound.

I mindre rum vil trægulv give en mere skarp lyd, mens gulvtæpper gør lyden mere blød. En mellemløsning er mindre løse gulvtæpper, så man opnår en mellemting.

Det er alt sammen noget man selv kan eksperimentere med.
Comments