HTPC

Computeren

HTPC
eller Home Theater PC, er blot en computer, som man har tilsluttet sin hjemmebiograf, så lyd og billed fra computeren fungerer på lige fod med f.eks. DVD-afspilleren.
Langt de fleste nyere computere, også bærbare, har i dag HDMI stik eller DisplayPort og understøtter endda ofte afvikling af FullHD video (1080p), og kan derfor også levere digitalt video- og lydsignal fra computeren til hjemmebiografen.
 
Man behøver altså ikke nødvendigvis at have tekniske evner indenfor PC-selvbyg eller at købe en dyr specialdesignet computer, for at kunne få glæde af lyd og billede fra computeren på hjemmebiografen.
 
Der findes 1.000 mia. hjemmesider der handler om HTPC, så det er der ingen grund til at gå mere i dybden med. Nedenfor nævner jeg derfor blot nogle overordnede forhold, det er værd at være opmærksom på.
 


Tilslutning mellem computer og hjemmebiograf

Ved at tilslutte computeren til hjemmebiografen med et HDMI kabel, eller DisplayPort til HDMI kabel , vil det der normalt vises på computerskærmen, kunne blive vist på fjernsynet og lyden vil komme ud af højttalerne. Så enkelt er det.
 
Man behøver heller ikke at købe specielle programmer til computeren, og slet ikke hvis man blot vil benytte sig af online indhold som omtalt under Film online.


Digital TV på computeren

Vil man benytte computeren som video-optager/harddisk optager, skal man naturligvis have noget hardware, som kan modtage TV-signalet fra ens kabel-TV (DVB-C), parabol (DVB-S eller DVB-S2) eller luften (DVB-T) og noget software som kan håndterer optagelsen.
 
Har computeren ikke i forvejen en
indbygget digital modtager der passer til det signal man modtager, skal man have noget hardware til computeren med en digital tuner (DVB-C, DVB-S eller DVB-T). Man skal også være
særligt opmærksom på, om man skal benytte et Conditional Access Module (CAM) til kodede kanaler, som f.eks. til Boxer, YouSee, Canal Digital eller Viasat.
 
Digital tunere til computere fås som enten indstikskort (PCI) eller en USB-enhed, hvor USB-enheden er langt den letteste løsning, og begge løsninger kan understøtte CAM.
 
Inden man anskaffer sig et indstikskort, skal man være opmærksom på om kortet passer til et ledigt stik inde i computeren og om der overhovedet er plads til det i kabinettet.
 
For begge løsningers vedkommende skal man også sikre sig, at et evt. CAM til kodede kanaler understøttes af produktet. 
 


Software

Det er selvfølgelig også nødvendigt med noget software, som kan håndtere video-optagelse og afspilning når man ikke blot streamer fra web.

Windows Media Center
Windows Media Center er siden Windows 10 ikke længere en del at Windows .

Det er dog stadig muligt at installere en uofficiel udgave til Windows 10. Læs mere på How-To Geek .

Windows Media Center er nok ikke det åbenbare valg, men hvis man ikke kan undvære det, så er muligheden der altså stadig.


Mediaportal
http://www.team-mediaportal.com/
Som alternativ til Windows Media Center kan man i stedet benytte MediaPortal , som er open source og helt gratis, og som tilmed understøtter EPG (Electronic Programme Guide) samt tekst-TV.

Optagede tv-udsendelser gemmes i det ubearbejdede tv-signal i filformatet *.ts (Transport Stream), hvilket vil sige at al digitalt indhold bevares til senere afspilning, som f.eks. evt. ekstra lydspor og valgfrie undertekster.
 
1 minuts optagelse fra DR HD (som sender i 720p) fylder ca. 90 MB.
 
Enedlig skal det også nævnes, at man kan pause direkte udsendelser som man kander det fra mange harddiskoptagere.
 
Kodi
https://kodi.tv/
Et anden, og meget udbredt software, er Kodi (tidligere XBMC), som også er open source og helt gratis.

Kodi kan også benyttes som videooptager eller sætte direkte TV på pause.

Windows Media Player vil ikke altid afspille lyd fra optagede HD udsendelser, men så kan man i stedet prøve med Media Player Classic Home Cinema  eller VLC .
 


Fjernbetjening af HTPC

De fleste tastaturer er idag trådløse og har som hovedregel knapper til at styre afspilning af video, som sammen med piletaster og en trådløs mus gerne skulle gøre det ganske simpelt, og ellers kan en gamepad også gøre sig nyttig.

Der ud over er det selvfølgelig oplagt at benytte en af de talrige fjernbetjeninger til PC som findes, og som ofte følger med TV tunere.

Men skal det være lidt ud over det sædvanlige kan man også bruge en USB IR-modtager som kan benyttes med hvilken som helst fjernbetjener, så fjernbetjeneren til TV'et eller soundbaren også kan styre HTPC'en. Der er ofte nogle ekstra knapper som er beregnet til at styre en DVD eller noget andet som passende kan bruges til de funktioner man har brug for.

Bemærk: De fleste fjernbetjenere sender IR-signal på 38 khz, eller der omkring, og det virker fint med f.eks. Flirc . Men bl.a. Bang og Olufsen fjernbetjenere sender på 455 khz, og så må man igang med lidt DIY  (et projekt som jeg bliver nødt til at gå i gang med på et tidspunkt).

 - DIY.


Min første HTPC

Jeg brugte selv oprindeligt blot en gammel HP Slimline s3130.sc , som jeg har lagt mere RAM  i og købt en Windows 7 til, som senere gratis kunne opdateres til Windows 10.
 
Grafikkortet er et Sapphire Radeon HD 4350 . Da Slimline kabinettet er meget smalt skulle det være et kort med det der hedder Low Profile eller Half Hight, ligesom grafikkortets strømforbrug skulle afpasses med strømforsyningens 160 watt.
 
Til TV-signalet har jeg en Cinergy HTC USB XS HD  (USB), som fungerer fint med både analogt og digitalt TV-signal fra YouSee, inkl. HD kanalerne.
 

Læs mere om HP Slimline s3130.sc på www.Emperor.dk/slimline .DIY HTPC

Jeg har haft et lille projekt i gang med at bygge en HTPC inde i kabinettet på en DVD-player.

Jeg har en gammel X-wave  LB900, som er en af de tidlige DivX/mp3 afspillere fra slutningen af 90'erne.

Jeg tror jeg købte den engang i 1998 eller 1999 på Falkoner Allé på Frederiksberg.

Mine overvejelser gik på at bygge en HTPC med Blu-ray drev inde i kabinettet.

Fordelen ved netop X-wave LB900 er, at monterings rammen for et Blu-ray drev allerede er lavet, da den i forvejen har et helt almindeligt computer DVD-drev.

Problemet er bare, at min X-wave stadig virker, og rent faktisk er en rigtig god DVD afspiller, så jeg ombestemte mig og byggede istedet min DIY HTPC i en gammel SONY CDP-461 cd-afspiller.


Retro-tech Upcycle Hack
Min nuværende HTPC er en ombyttet ITT Schaub-Lorenz Tiny Electronic 107  transistorradio som PC case.

Det tog 3 timer at bygge den, se forkortet udgave af video nedenfor.