Min gamle HTPC trænger til en opgradering eller udskiftning. Til formålet har jeg ledt efter passende hardware og kabinet.
Det overordnede mål var
Kabinet
Efter søgen på loppemarkeder og brugtsalg på nettet har jeg fundet en SONY RDR-HX1000
![]() ![]() En anden fordel er, at der i forvejen sidder et helt almindeligt PC DVD drev i den, så placering af et Blu-ray drev kræver ingen modificering. Til gengæld sidder drevet i midten, så det giver lidt udfordringer i forhold til valg af bundkort.
Bundkort
Jeg vidste at jeg havde brug for et bundkort med en meget lav profil, hvis mit projekt skulle lykkes, så det skulle enten være Thin Mini-ITX
![]() Jeg endte med at få fat på en defekt SONY VAIO SCE1511C5E
![]() Øvrig hardware
Da skærmen manglede helt var der heller ikke nogen fornuftig WIFI eller Bluetooth antenne. Den tidligere ejer havde lavet noget med en lille antenne på en fod klistret fast over tastaturet.
Heldigvis gemmer jeg gammelt hardware og stod med to alternativer:
De små stik i enden af kablerne, på begge, har præcis samme størrelse som de små stik på Mini PCI-E Wlan kortet der sidder på bundkortet.
Der ud over skal der også bruges nogle forlængerkabler til at forbinde Blu-ray drev og harddisk til bundkortet.
Bly-ray drev til intern montering kræver både 5 volt og 12 volt, for at fungere, og det giver lidt problemer, da SATA strømstikkene på bundkortet kun leverer strøm på 5 volt-benet.
Der kommer rigeligt med strøm fra AC adapteren, som leverer 19,5 volt, men jeg savner en løsning så der ikke er konstant strøm på drevet.
Jeg har testet at det hele fungerer, hvis der bliver leveret den krævede strøm. På billedet nedenfor kan man se alt forbundet og med strøm til Blu-ray drevet fra den gamle HTPC til højre i billedet. Så jeg håber at der er et sted på bundkortet hvor der leveres 12 volt, og at det ikke skaber problemer at "låne" strøm derfra, f.eks. fra et af benene til batterilader (på billedet dækket med hvid isolertape).
Montering
Til montering af bundkortet skulle jeg bruge en metalplade, som jeg skar ud fra kabinettet til en kasseret DVD-afspiller. Jeg skar pladen ud til den nødvendige størrelse med en almindelig stiksav med fintakket metalklinge. Man kan også bruge en multisliber.
Fordelen ved at bruge en kabinetplade fra gammel elektronik er, ud over at det er genbrug, at der ofte er formpressede kanter som giver stabilitet i pladen, og at bagkanten ofte er bukket og med skruehuller, som gør den lettere at skrue fast på fx bagpladen på kabinettet.
Bundkortet blev monteret på pladen på samme måde som almindelige bundkort monteres, med nogle små afstands stykker, og et enkelt sted en plastikdims, da pladen der ligger direkte oven på Blu-ray drevet. Monterings skruerne er lidt større end hullerne i bundkortet, så jeg borede forsigtet hullerne lidt større. På bagpladen skar jeg huller til stik med en multisliber.
Det lille PCB-kort med powerknap og dioder, som ses i forgrunden af ovenstående billede, blev monteret på sin oprindelige plads, skåret ud af det oprindelige kabinet, vist på billedet nedenfor. Der skal selvfølgelig loddes en ledning fast som forbindes til kabinettets power-knap.
Alle stik på bundkortet (LAN, VGA, HDMI, USB 3.0, audio-jack), bortset fra to hukommelseskort-porte (SD-kort og SONY memory stick), sidder alle på samme side af bundkortet som udblæsning af varm luft, så den side af bundkortet vender ud mod bagsiden af kabinettet. Det er planen at anskaffe et extender kabel til SD-kort og føre frem til forsiden.
Et lille PCB-kort med yderligere tre USB 2.0 porte sidder på et FFC-kabel monteret midt på undersiden af bundkortet. På billedet ovenfor hænger det ud over fronten af kabinettet.
Jeg har skåret et hul i metalpladen så FFC-kablet kan føres ned og ud mod bagsiden af kabinettet og monteres på undersiden af metalpladen som også holder bundkortet. FFC-kablet skal blot forlænges en smule.
Da det lille kort med USB-portene er delvist defekt, har jeg anskaffet et nyt på eBay til 10 kr. inkl. FFC-kabel. Det bliver ingen sag at koble de to kabler sammen med en almindelig paper-binder [Ja ja, jeg ved godt at det sidste C i FFC står for cable, flexible flat cable]. |